PETO rauniotyöryhmä tiedote

1.4.2021

Vuonna 2019 sisäministeriön kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen Suomen Palveluskoiraliitto ry, Suomen Pelastuskoiraliitto ry ja Pelastusopisto perustivat työryhmän pelastuskoiraohjaajakoulutuksen kehittämiseksi.

Työryhmän tavoitteena on yhteistyössä pelastuslaitosten kanssa määrittää pelastustoimen alaisille tehtäville osallistuvien koirakoiden PETO-koulutuspolku, joka tuottaa soveltuvia ja osaavia koirakoita kansalliseen käyttöön. Koulutuspolku on myös osa kansainvälisen pelastustoimen koulutuksiin ja tehtäville hakeutuville pelastuskoiraharrastajille.

 

Työryhmän tavoitteina on myös selkeyttää ja tehostaa toimintaa, edistää sortumaetsintäkoirakoiden valmiutta ja käyttöä pelastustoimen johtamilla tehtävillä, edistää vapaaehtoisten kouluttamista ja osaamisen todentamista, lisätä yhteistyötä pelastusviranomaisten kanssa ja tätä kautta saada yhteiskunnalle entistä toimivampi ja koulutetumpi voimavara käyttöön. Lisäksi tavoitteena on luoda valtakunnallinen varautumisjärjestelmä, jota voidaan tarvittaessa käyttää myös normaaliajan onnettomuustilanteissa pelastuslaitosten toiminnan tukena.

Työryhmän jäsenet:

Palveluskoiraliitto: Karoliina Hiltunen, Kirsi Liikanen, Tapio Toivola, Matti Hautala ; Pelastuskoiraliitto: Gabi Stubb, Virpi Laaksonen, Timo-Pekka Palmu, Pasi Niemi ; Pelastusopisto: vanhempi opettaja Petri Tikkanen, asiantuntijat Jarno Keränen ja Nina Pulli ; Pelastustoimen edustaja: Mika Lehestö Varsinais-Suomen Pelastuslaitos, Kristina Montonen Itä-Uudenmaan pelastuslaitos; Työryhmässä on mukana myös SPeKL toiminnanjohtaja Mika Soininen. Jo aikaisemmin perustettu SPeKL rauniotyöryhmä toimii SPeKL edustajien ohjausryhmänä.

Työryhmän työskentelyn painopisteenä on ollut kansallisen PETO-toiminnan koulutuksen kokonaisvaltainen kehittäminen sekä uuden alueellisen koulutuksen ja näyttökokeen toteuttamisen kehitystyö osana PETO-koulutuspolkua.

 

 Työryhmän tilanne 29.3.2021

 

 Alueellinen koulutus

Työryhmässä on valmisteltu koulutusta liittojen alaiseen toimintaan: Koirakon alueellinen koulutus pelastustoimen alaisille tehtäville. Koulutuksen tavoite on, että koirakko osaa toimia osana pelastustoimen organisaatiota etsintätehtävillä ja koirakolla on valmiudet suorittaa PETO-tarkastus. Koirakolla on valmiudet osallistua myös erikoiskoulutuksiin ja osaamista kansainväliseen toimintaan. Koulutuksen sisällön valmistelu on loppusuoralla ja tavoitteena on, että alueelliset koulutukset voidaan aloittaa vuoden 2021 aikana.

 

PETO-tarkastus

Työryhmässä on suunniteltu valtakunnallista näyttökoetta pelastustoimen alaisiin tehtäviin. Näyttökoe suoritetaan liittojen omien kokeiden jälkeen. Sortumaetsintäkoirien näyttökoe on nimeltään PETO-tarkastus. Tarkastuksen suorittaa koirakot, joita käytetään pelastusviranomaisten apuna henkilöetsintätehtävissä normaali- ja poikkeusoloissa. Näytön ensimmäinen luonnos on valmis ja lausunnolla pelastuslaitoksilla. Tämän jälkeen näyttöä pilotoidaan erikseen valittavissa yhdistyksissä. Tavoite on, että PETO- tarkastus olisi valmiina vuoden 2021 aikana. Tähän aikatauluun toki vaikuttaa koronatilanne.

 

        Peto rauniotyöryhmä

Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Scroll to Top
Vieritä ylös